Unul dintre cele mai populare ritualuri religioase este rugăciunea. O cercetare realizată în 2011 în România a arătat că 61% dintre concetățeni, indiferent de confesiunea religioasă de care aparțin, declară că rugăciunea sau meditația religioasă este o parte importantă din viața lor de zi cu zi. Alte date relevate din studiu arată că 93% dintre neoprotestanți se roagă zi de zi, pe când 70% dintre greco-catolici și romano-catolici au același ritual. Procentul de ortodocși care se roagă frecvent este de 59%. Clay Routledge, doctor în psihologie la Universitatea de Stat din Dakota de Nord, Statele Unite, a analizat rezultatele mai multor studii care demonstrează efectele benefice ale rugăciunii, ajungând la concluzia că știința a dovedit în repetate rânduri că rugăciunea are efecte pozitive asupra indivizilor și a societății.
- Rugăciunea îmbunătățește autocontrolul. Studiile au demonstrat că stăpânirea de sine este precum un mușchi, iar „exercițiul” rugăciunii antrenează autocontrolul. Așa cum după mai multe flotări mușchii obosesc, la fel și controlul de sine poate „obosi” dacă lipsește rugăciunea. O activitate spirituală constantă, precum rugăciunea, ne va ajuta să ne îmbunătățim controlul de sine.
- Rugăciunea ne face mai buni. Doctorul în psihologie Clay Routledge amintește de un alt studiu, în care subiecții au fost supuși unei experiențe neplăcute pentru a le crește gradul de agresivitate. De exemplu, cei care au fost îndemnați să se roage pentru o persoană care i-a înfuriat au fost mai puțin agresivi în reacție decât cei care au fost rugați să se gândească la persoana care i-a supărat. Cercetătorii au demonstrat că rugăciunea reduce agresivitatea, făcându-i pe oameni mai calmi și mai stăpâni pe propriile emoții.
- Rugăciunea ne ajută să devenim mai iertători. Atunci când ne rugăm pentru soțul sau soția noastră, pentru un prieten sau o rudă, arătăm mai multă clemență față de persoanele care ne-au greșit.
- Rugăciunea ne sporește încrederea. Atunci când ne rugăm împreună, în cuplu sau alături de un prieten apropiat, sentimentul de încredere devine mai puternic, la fel şi legătura dintre noi. Această descoperire este foarte importantă mai ales pentru cuplurile care pot folosi rugăciunea ca metodă de terapie.
- Rugăciunea ameliorează stresul. Persoanele care se roagă pentru alții sunt mai puțin vulnerabile când vine vorba de efectele stresului asociat de obicei cu problemele financiare. Rugăciunea s-a dovedit eficientă în reducerea stresului numai atunci când nu a fost centrată pe propria persoană, ci pe binele altui individ. Rugăciunea centrată pe dorința de a obține câștiguri materiale în folos propriu nu a dat rezultate în diminuarea nivelului de stres, ceea ce a dus la concluzia că, pentru a obține beneficii personale în urma rugăciunii, individul trebuie să-şi îndrepte gândul către fericirea şi bunăstarea altora.
Începe să faci din practica rugăciunii un stil de viață. Mi-ar părea rău să nu beneficiați de toate aceste efecte pozitive, cât și de multe altele pe care, negreșit, le veți descoperi din propria experiență cu Dumnezeu.
Articol publicat de Costi Gogoneață în revista Reperele credinței.